Kaks nähtust Interneti varasemast ajaloost (E-ITSPEA ajaveebiartiklid etteantud teemadel 2)


USENET Newsgroups

ikka veel olemas, kuid mitte tuntud

(3)

Tulnud algselt a. 1979, USENET oli viis andmevahetuseks arvutite vahel kasutades algul Unixi UUCP (Unix-to-Unix-copy) protokolli ja hiljem NNTP protokolli, mis oli spetsiaalselt selle jaoks loodud. Ajaga lisandus juurde Newsgroupe, kuhu kasutajad said postitada artikleid ning nendele all ka postitada, ning iga Newsgroup kattis kindlat teemat. (1) Lühidalt saab seda kutsuda Redditi ja teiste foorumil põhinevate veebilehtede eelkäijaks (samas ka sotsiaalmeedia eelkäija).

Tänapäeval on USENET ja seega ka Newsgroupid veel kasutusel, kuid nende põhikasutus on üle aja muutunud. Tänapäeval on selle vanat põhifunktsiooni (artiklite postitamine, kommentaarid jne) asendanud sajad erinevad sotsiaalmeedia veebilehed ja/või rakendused ning nüüd kasutatakse seda tihti BitTorrenti alternatiivina või lihtsalt failide saatmiseks, sest vajadusel on läbi selle võimalik saata suuri faile. (2)


Archie

kadunud, kuid asendatud

(5)

Algul nähtud a. 1986 ning hiljem avalikustatud a. 1990, Archie oli maailma esimene otsingumootor. See tugines FTP failide indekseerimisel ning mitte nende sisu järgi vaid ainult nime. Aastaks 1993 tehti sellel ~50K päringut iga päev. (4)

Edasiarenguks asendasid seda otsingumootorid Veronica ja Jughead, mis võtsid kasutusele Gopher protokolli, et lisaks FTP failide nimele lugeda ka nende sisu ning neid asendati Yahoo! ja Google otsingumootoritega, mis toetasid ka teisi protokolle. (4)

Pop kultuuri poolest, väidetavalt ei tule nimi Archie koomiksi-sarjast sama nimega vaid sõnast "Archive" (kuid selle järel tulnud otsingumootorid Jughead ja Veronica said kindlasti koomiksitest inspiratsiooni). (4)


Allikad (wikipedia kasutatud piltide jaoks):

1 - https://www.britannica.com/technology/USENET

2 - https://www.britannica.com/technology/newsgroup

3 - https://en.wikipedia.org/wiki/Usenet

4 - https://www.stackscale.com/blog/archie-internet-search-engine/

5 - https://en.wikipedia.org/wiki/Archie_(search_engine)

Comments

Popular posts from this blog

Artikkel "Anarchism Triumphant..." (E-ITSPEA ajaveebiartiklid etteantud teemadel 10)

3 Põnevat IT-lahendust (E-ITSPEA ajaveebiartiklid etteantud teemadel 1)