Artikkel "Anarchism Triumphant..." (E-ITSPEA ajaveebiartiklid etteantud teemadel 10)

Artikkel "<insert article with overly long name here>" arvustus

"Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright" (ka teatud oma sünonüümi alt "<insert article with overly long name here>") on Eben Mogleni poolt kirjutatud artikkel, mis käsitleb intellektuaal omandit, autoriõigust ning n-ö vabavara (sobivam nimi ikkagi Libre tarkvara).

Mogleni arvamus oli, et vabavara lõpuks muudab seadust seoses autoriõigustega ning kuigi autoriõigus on tänapäeval ikka olemas, osad tema mõtted on ikka tõeks saanud, olgu see tervenisti või ainult osaliselt.

Üks Mogleni põhiuske oli vabavaralt tulevate võimaluste võimsus üle ükskõik mille, mida omandtarkvara suudab maailmale pakkuda. See osa tundub tänapäeval täitsa realiseerunud asjana. Omandtarkvara on ikka olemas, aga üle maailma on võetud kasutusele GitHub jne ilma piiranguteta, mis kindlasti tuleksid omandtarkvaraga.

Veel üks asju, mille poolest Moglen oli õige on seoses uute projektidega nagu näiteks Creative Commons, mis proovib tagada seadusliku ligipääsu teiste "creative work"-ide juurde, et neid edasi arendada ja jagada, pakkudes rahvale erinevaid copyright ehk autoriõiguse litsentse läbi mille seda teha.

Eks siis artikli kokkuvõtteks: Mogleni idee autoriõiguse lahti saamisest ei ole tõeks saanud (vähemalt mitte veel) seda on hoopis ainult tugevamaks tehtud, et Interneti tulekuga midagigi teha, aga paljud teised tema mõtted seoses vabavaralt tulevate võimalustega ja intellektuaal omandi alternatiividega on saanud tõeseks tänapäeva digitaalses maailmas.


Kasutatud allikad:

1 - https://firstmonday.org/ojs/index.php/fm/article/view/684/594

2 - https://en.wikipedia.org/wiki/Anarchist_symbolism

> https://cia.media.pl/symbole_ruchu_anarchistycznego [lipp 1]

> https://books.google.ee/books?id=hu0j22luZ_oC&q=%22circle+A%22 [lipp 2]

3 - https://moglen.law.columbia.edu/


.-. .- -- ... . ... ....... .-.. .- ..- .-. ... --- ---

Suvalised (blogiga seotud) mõtted:

  • Tead, Bloggeri vormistus on ikka tõeline bardakk. Nii palju vaeva väikeste asjade jaoks...
  • Seekord oli veidi rohkem ideid, mida teha jne.
  • Eks see on tegelt hea aeg küsida, aga mis on parool, et tulemusi vaadata? Paarilt inimeselt küsinud, aga keegi ei tea mis parool on (ja loengu salvestust ka pole :p).
  • Bottom text.

Eben Moglen jumpscare!


Comments

Popular posts from this blog

Kaks nähtust Interneti varasemast ajaloost (E-ITSPEA ajaveebiartiklid etteantud teemadel 2)

3 Põnevat IT-lahendust (E-ITSPEA ajaveebiartiklid etteantud teemadel 1)