Digiühiskonna arengukava 2030 SWOT-analüüs (E-ITSPEA ajaveebiartiklid etteantud teemadel 4)

(Eriti ei tea, mida siit ootatud oli, kas kõigil põhimõtteliselt sama töö ei tule? Pilte polnud piisavalt.)

Tugevused (Strengths)

Digiühiskonna arengukava 2030 pakub välja tõhusat tegevuskava Eesti digiühiskonna arenguks (nagu nimi ütleb), arendades Eesti digiinfrastruktuuri. Plaan on pikaajaline ning järgib Eesti 2035 visiooni, mida ka toetab valitsus.

Pikaajalise plaani paindlikuse tagamiseks on kaasatud paljuid ettevõteid ja ka Eesti riigi kodanikud, et saavutada kvaliteetne lõpptulemus.


Nõrkused (Weaknesses)

Tõhus ja hästi välja planeeritud tegevuskava ei tähenda, et selle läbiviimine tuleb kerge ega sujuv. Probleemideks võib tulla näiteks: a) kuhu ressursse reaalselt panna, millele keskenduda?, b) rahva valmidus / nõusolek pideva digitaliseerimisega, c) valitsuse pidev ja muutumatu tugi ja nõusolek seda läbi viia.

On ka tähtis, et plaan oleks paindlik. On küll kaasatud mitmeid ettevõteid ja ka kodanike, aga nende tagasisidest peab ka olema reaalset kasu. Alati ei pea tagasisidet jälgima, aga mingis punktis peab seda ikka kuulama.


Võimalused (Opportunities)

Investeerides digitaal infrastruktuuri ja innovatsiooni, plaan toob endaga kaasa võimaliku majanduskasvu, investoreid ning tekitab uusi töökohti.

Teiseks, plaani edukal läbiviimisel saab Eesti riik enda mainet tõsta ja maailma tähelepanu saada, mis võib tuua palju boonuseid -- lähedasemad suhted teiste riikidega, sisserändlus jne.

Lisaks, arengukava üheks osaks on küberturvalisus, mille parendamine võib tõsta Eesti kodanike usku Eesti riiki.


Ohud (Threats)

Suurim oht digitaalmaailmale on ikka küberohud. Tegevuskavas on küll osa, mis keskendub küberturvalisuse tase tõstmisele ning tagamisele, aga kunagi ei saa kindel olla.

Ohuks võib ka tehnoloogiline areng olla -- juhul kui plaanis ei ole tagatud tõeline paindlikus. Ülevaatused toimuvad kord aastas, mis võib osutuda liiga väheseks / aeglaseks.

Tähtis on ka tagada rahva tuge. Kui areng osutub paljude jaoks liiga arusaamatuks ja suur osa rahvast näeb seda kui raharaisk või ebavajalik võib tegevus olla katkestatud.


Kasutatud allikad:

1 - https://www.mkm.ee/digiriik-ja-uhenduvus/digiuhiskonna-arengukava-2030

2 - https://twitter.com/unicouniuni3 [tahtsin iga pealkirja jaoks pilti, nii et saite paar kassipilti]

Comments

Popular posts from this blog

Kaks nähtust Interneti varasemast ajaloost (E-ITSPEA ajaveebiartiklid etteantud teemadel 2)

Artikkel "Anarchism Triumphant..." (E-ITSPEA ajaveebiartiklid etteantud teemadel 10)

3 Põnevat IT-lahendust (E-ITSPEA ajaveebiartiklid etteantud teemadel 1)