Tarkvaralitsensid (E-ITSPEA ajaveebiartiklid etteantud teemadel 7)

Ärivaraline litsents

Siit loetelust kõige kinnisem litsents. Vabalt levitamine on keelatud või lubatud, aga piiratud määral vastavalt litsentsi tingimustele. Kood ei ole avatud ning edasiarendus pole lubatud.

Litsentsi plussid tulevad selle n-ö kinnisusest. Tarkvara levitamise ja kasutuse üle on rohkem võimu, rohkem kontrolli, mis on tagatud läbi seaduse. Miinusteks on siis selle läbipaistvuse puudumine, sest keegi teine ei näe seotud lähtekoodi ning kasutajatel puuduvad mõned õigused, mis neile kasu võib tuua.

Ärivaralist litsentsi võiks eelistada juhul, kui intellektuaal omandi on üpris tähtis ja / või on soovitud tarkvara levikut piirata. Parim litsents raha teenimiseks.


GNU GPL

Võrreldes ärilitsentsidega väga vaba, kuid ühe asja poolt kinnisem kui BSD litsents. Tarkvara on avatud lähtekoodiga ning seda on lubatud: kasutada, levitada, muuta ja edasiarendada.

Litsentsi plussid ja miinused tulevad selle vabadusest. Tavakasutajate jaoks on litsents hea ja sõbralik, neil on praktiliselt kõik lubatud ja tarkvara edasiarengusse võib panustada igaüks. Eripäraks edasiarengul on siis see, et kõik edasiarengud peavad kasutama sama litsentsi, mis teeb raha teenimise osade jaoks raskemaks.

Raha teenimiseks pole see litsents parim, aga on hea, kui on vaja arendada või ajaga kaasas hoida projekti - olgu see suur või väike - millega üks inimene hakkama ei saaks (nt: Linux distrod).


BSD litsents

Praktiliselt igatipidi sama nagu GNU GPL peale ühe suure erinevuse, nimelt: tarkvarast loodud edasiarendused ei pea kasutama sama litsentsi ehk keegi võib otsustada luua peidetud lähtekoodiga tarkvara, mis enam ei ole n-ö Librevara.

Põhiline põhjus seda litsentsi kasutada on siis juhul, kui soovid seda võimalikult palju levitada, sest BSD litsentsil on igaühel põhjus seda kasutada / edasiarendada.



Kasutatud allikad:

1 - https://gratisography.com/photo/cat-boss-office/

2 - https://www.shutterstock.com/image-photo/beige-cat-headphones-using-silver-laptop-1764311762

3 - https://www.istockphoto.com/photo/bengal-cat-in-glasses-works-at-the-table-on-the-computer-gm1397756029-452089593


.-. .- -- ... . ... ....... .-.. .- ..- .-. ... --- ---

Suvalised (blogiga seotud) mõtted:

  • Pole eriti midagi huvitavat rääkida / kirjutada seekord.
  • Piltide poolest otsustasin seekord leida Stock pilte kassidest, mis on teemaga õrnalt seotud.

Comments

Popular posts from this blog

Kaks nähtust Interneti varasemast ajaloost (E-ITSPEA ajaveebiartiklid etteantud teemadel 2)

Artikkel "Anarchism Triumphant..." (E-ITSPEA ajaveebiartiklid etteantud teemadel 10)

3 Põnevat IT-lahendust (E-ITSPEA ajaveebiartiklid etteantud teemadel 1)