V. Shea netikett (E-ITSPEA ajaveebiartiklid etteantud teemadel 5)

Ole inimene -- tähtsamaks saanud

Ei ole olukorda niikaua jälginud, et täpseid põhjuseid teada, aga arvan, et paljud nõustuksid väitega, et Internet on üle aja aina vitrioolsemaks läinud. Paljud vaatavad ainult negatiivseid postitusi ning jagavad kommentaariumis negatiivseid kommentaare ja see on kõik mis nad seal teevad, miks?

Tundub nagu kõik on tehtud põhjuseta negatiivseks, inimesed tahavad olla vihased, aga miks? See ei tee nende elu paremaks, see ei tee nende päevagi paremaks. Lihtsalt raiskavad oma aega ja ei arvesta teistega, ei arvestada sellega, mida postitatakse, tahetakse ainult postitust vaadata, ja eeldata postitajalt halvimat, et neid sõimata. Mistõttu on minu jaoks tähtis ikka käituda nagu sa räägid inimesega, kellel on oma tunded, oma mõtted.

Lisa punktina kommenteerin Shea 10. punkti kohta ka, nimelt: kui keegi peaks foorumis tunnistama, et ta tegi vea siis tihti juhtub, et ta kommentaar saab hoopis allahääletusi. Miks? Lihtsalt kuna nad tunnistasid, et nad tegid vea? No see ikka pole õige.


Aita piirata sõimusõdu -- tähtsuse kaotanud

Kui aus olla, võibolla ma olen liiga noor, et sellest punktist aru saada? Aga isegi siis, kiire uringu järgi tulid need soovitused aastal 1994 ja ma eeldaks, et foorumites jne olid juba moderaatorid / administraatorid olemas, kes selliste asjadega tegeleks.

Ausalt öeldes ma ei näe, miks sa üldse sellisesse olukorda sekkuksid kui sul ei ole mingisugust võimu nende üle (nagu näiteks modil). Sa ei ole Jeesus või Jumal ise, miks sa arvad, et sa veenad neid ja saad selle olukorra lahendatud ja mitte ei tee seda halvemaks?

Sa reaalselt ei saa mitte midagi teha kui kaks suvalist inimest netis jõuavad punktini, et nad hakkavad üksteist sõimama, hoolimata sellest kus nad on või mis nende ümber toimub. Eks sa saad moderaatorit teatada olukorrast, aga minu arust see ei kuulu selle alla, et just sina lahendasid selle.

Kasutatud allikad (seekord tegelt ainult oma arvamus, aga kassipiltidele peab ka viitama, tähtis värk):

1 - https://twitter.com/unicouniuni3/status/1764850116438171812/photo/1

2 - https://twitter.com/unicouniuni3/status/1744693793801351267/photo/1


.-. .- -- ... . ... ....... .-.. .- ..- .-. ... --- ---

Suvalised (blogiga seotud) mõtted:

  • Sama asi nagu eelmine kord, kassipildid lisatud kuna polnud midagi muud ja tahan, et igal pealkirjal oleks pilt.
  • [--] asemel ma tavaliselt paneksin ühe teise sümboli (Alt+0150), aga kahjuks pidin vahetama oma numpadi nupud ümber ühe asja jaoks ja enam ei saa seda teha (ja ei viitsi igakord netist minna otsima).

Comments

Popular posts from this blog

Kaks nähtust Interneti varasemast ajaloost (E-ITSPEA ajaveebiartiklid etteantud teemadel 2)

Artikkel "Anarchism Triumphant..." (E-ITSPEA ajaveebiartiklid etteantud teemadel 10)

3 Põnevat IT-lahendust (E-ITSPEA ajaveebiartiklid etteantud teemadel 1)