WIPO (E-ITSPEA ajaveebiartiklid etteantud teemadel 6)

Patent -- kõige paremini toimiv

Ei ole minu arust kõige rohkem kommenteerida patentide poolest, paar olulist muudatust võiks / oleks vaja teha, aga üldises pildis ma oma teadmistega ütleks, et nad teevad oma tööd hästi.

Patentide olemasolu poolest olen arvamusest, et neid on vaja. Küll ühiskond saaks hakkama, võibolla isegi paremini kui praegu, aga see lihtsalt poleks minu arust õiglane. Millegi leiutajal peaks olema parem võimalus sellelt kasu saada kui keegi teine, kes on lihtsalt rikkam ja saab seda leutist paremini ära kasutada raha teenimiseks.

Üks asju, mida võiks kindlasti lähemalt vaadata on patendid seotud tervise / meditsiiniga. Patendid võiksid nende puhul ikka alles hoida, aga lühemalt, et saaks innovatsiooni jaoks rahvale kiiremini kätte jõuda.


Copyright -- vajab muudatusi

Eks tegelt ma arvan, et mõlemad nii patendid kui copyright ehk autoriõigus umbes töötavad nii nagu nad peaksid, autoriõigusel on suureks probleemiks see, et see on paljudel juhtudel liiga ebakindel.

Eriti digimaailma tuleku tõttu on asjad ebakindlaks muutunud ja tihti on seda pahatarvitatud kuna ei ole kindel, kas see sel juhul kehtib või mitte. Suureks probleemiks on see näiteks YouTube'is. Kui sa oled seda piisavalt kaua kasutanud siis sa oled tõenäoliselt sellistest juhtumitest kuulnud, kus video on lihtsalt mahavõetud, sest oli kasutatud mingisest suvalisest laulust heliklippi paar sekundit liiga kaua kui lubatud (või tegelt oli ikka lubatud aja piires, aga autoriõigust kuritarvitati ja võeti ikka maha).


Kasutatud allikad:

1 - Patendi pilt: võetud kusagilt Internetist.

2 - Patent ise: https://patentimages.storage.googleapis.com/30/7c/4a/f68bbd4e64a160/US465588.pdf

3 - https://www.investopedia.com/terms/c/copyright.asp


.-. .- -- ... . ... ....... .-.. .- ..- .-. ... --- ---

Suvalised (blogiga seotud) mõtted:

  • Kassipiltide asemel seekord midagi muud, proovib panna midagi teemaga seotud.
  • [--] probleem ikka alles.
  • Mul tuli just see juhtum meelde, aga parendamine on suurepärane sõna, ära solva seda.

Comments

Popular posts from this blog

Kaks nähtust Interneti varasemast ajaloost (E-ITSPEA ajaveebiartiklid etteantud teemadel 2)

Artikkel "Anarchism Triumphant..." (E-ITSPEA ajaveebiartiklid etteantud teemadel 10)

3 Põnevat IT-lahendust (E-ITSPEA ajaveebiartiklid etteantud teemadel 1)